SAJTÓKÖZLEMÉNY: Újabb Mesterséges Intelligencia alapú, orvosi képalkotó modalitások feldolgozását és diagnosztikáját támogató informatikai rendszer segíti az orvosok munkáját

A SciEngineer Kft. egy mesterséges intelligencia alapú, orvosi képalkotó modalitások feldolgozását és diagnosztikáját támogató informatikai rendszer kutatásfejlesztését tűzte ki célul, amelynek alkalmazásával növelhető az egészségügyi intézmények hatékonysága, mérhetővé válik a folyamatok teljesítménye és így olcsóbban és hatékonyabban működhetnek.


A rendszer alkalmas radiológiai képalkotó felvételeket (pl. tüdőröntgen) automatikusan értékelni, elemezni, az elváltozás tényét jelezni, így segítve az orvosok munkájának ütemezését és a hatékonyabb betegellátást. A beépített tudásbázisnak köszönhetően a felhasználó számára javaslatokat, ajánlatokat tesz.

A rendszer újdonságtartalma és előnyei: a képfelvételek alapján könnyen, gyorsan elemez, értékel, felszabadítja a felhasználót a „pillanatfelvételekre” alapozott döntések alól, elősegíti a téves diagnózisok számának csökkentését. Emellett a folyamatmenedzsment- és integrációs lehetőségek támogatásával a beépített intelligencia valódi elemzést, ajánlást, intézkedést, azaz intelligens segítséget nyújt a felhasználónak; lerövidíti a szükséges diagnosztikus/terápiás döntési időt; a felszabadítja a felhasználó idejét és kognitív kapacitásait további érdemi tevékenységre, amit éppen végez. Mindezek megvalósításához state-of-the-art deep learning algoritmusok készültek.

A projekt keretében kutatott intelligens informatikai rendszer folyamatosan bővülő beépített tudásbázisra támaszkodva, illetve a páciens adataiból kinyert állapotjelző információk felhasználásával képessé vált szakértői rendszerként működni az intézményes gyógyításban. A projekt első körben a tüdőgyógyászat diagnosztikai területét kívánja támogatni.

A gyógyítás és az egészségügyi szolgáltatások iránti igény és kereslet növekvő tendenciát mutat. Ennek csak részben oka, hogy a népesség egyre nagyobb hányada időskorú. Ez a probléma nem oldható meg az egészségügy jelenlegi szerkezetében, hiszen az orvosok, nővérek, kórházak és ambulanciák száma nem növelhető korlátlanul. A döntéstámogató rendszerek az orvosok számára nagy segítséggel vannak, hiszen gyorsak, hatékonyak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően működésük konzisztens, keveset hibáznak. Alkalmazásukkal ugyanannyi idő alatt az orvos jóval több beteget, pácienst láthat el. A kutatás eredményeit tevékenységeik során az egészségügyi intézmények, kórházak, orvosok, ápolók, klinikák, páciensek/betegek; diagnosztikai eszközgyártók, gyógyszer gyártók egyaránt hasznosíthatják.

A SciEngineer széleskörű és komplex mérnöki megoldásokat kínál a különféle iparágakban működő, kutatás-fejlesztéssel (K+F) és innovációs projektekkel foglalkozó partnerei számára. 1996 óta a Kelet-Európai terület kizárólagos képviselőjeként, két évtized tapasztalatát és szakértelmét nyújtjuk a MathWorks, a COMSOL és a Speedgoat szoftverek, valamint az ezekhez kapcsolódó képzések és konzultációs szolgáltatások terén.

Bővebb információért, látogasson el a gamaxlabsol.com weboldalra.

2024. 03. 13.